Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 20-04-2016

Seizoen duivensporters van start
Ouverture voor John Romein

TWELLO- Afgelopen zaterdag werd het officiële startschot gegeven met een vlucht vanuit Breda. Vooraf waren er wel een paar oefenvluchtjes geweest maar vanwege de ligging van die losplaatsen was de belangstelling hiervoor maar mondjesmaat. Hoewel het weer zich (vooraf) niet van haar beste kant liet zien werd het toch een snelle en geslaagde vlucht.

Aanloop
In de aanloop naar een nieuw seizoen is het zaak dat de duiven goed getraind worden. Veel liefhebbers houden de duiven in de wintermaanden in de hokken vanwege de alsmaar toenemende overlast van roofvogels. Op zich natuurlijk fantastische vogels maar met het  toenemen van de aantallen, en daarmee de terugloop van tuin- en weidevogels, kunnen we zo langzaamaan spreken van een ware plaag. Daar komt bij dat er veel nestkasten voor o.a. de slechtvalken op hoge (bedrijfs)gebouwen geplaatst worden. Vaak doen bedrijven hieraan mee omdat “groen” helemaal hip is tegenwoordig en ze met het plaatsen van zo’n nestkast een goede bijdrage denken te leveren. Het ware verhaal is dat de slechtvalk van nature sporadisch in Nederland huist en hier dus niet thuis hoort. Met de snelheid waarmee deze vogel jaagt is vrijwel iedere duif kansloos. Dat alleen zwakke en zieke dieren gepakt worden kan meteen naar het rijk der fabelen verwezen worden. Het is te vergelijken met het loslaten van een troep leeuwen op de Veluwe en dan te verkondigen dat ze alleen zieke en oude mensen pakken maar dat iedereen die gezond en fit is er rustig tussendoor kan lopen…

Weer
Vanwege de slechte weersvooruitzichten was er een aantal liefhebbers dat nog niet inkorfde. Een moeilijke vlucht in kou en regen kan er toe leiden dat duiven totaal uit form raken of zelfs het spoor helemaal bijster raken. Dan wacht deze groep liever een weekje in de hoop dat het weer dan gunstiger is.
Zaterdagmorgen werd, zoals bijna altijd, al snel duidelijk dat het wel wat fris was maar dat het redelijk droog zou blijven en de duiven met de heersende wind snel thuis zouden zijn.  Om 09.10 uur werd er gelost en begonnen de duiven aan hun thuisreis van gemiddeld 118 km. De eerste duiven werden een uurtje later thuis verwacht waarmee meteen de gemiddelde snelheid bekend zou zijn. Het duurde uiteindelijk een minuutje langer, want om 11 over 10 werd de winnende duif afgevlagd bij John Romein aan de Terwoldseweg. Hij werd op de hielen gezeten door “de oude” van Dijk, hiermee doelend op Dick van Dijk (sr) omdat ook zoon Dick (jr) lid is van de club en onder eigen naam vliegt. Zijn duif deed er net iets te lang over om de eerste prijs te pakken. Wel was hij met deze klassering de winnaar in de B-klasse. Na deze twee kopduiven volgde er even een gaatje waarna de duiven gestaag “vielen” en de prijzen binnen een kwartiertje verdiend waren.
Opvallend is dat alle 14 deelnemers 1 of meer duifjes in de prijzen hebben. “In de prijzen” wil zeggen dat deze duiven op de uitslag komen. Slechts de eerste 25% van de deelnemende duiven komt op de uitslag (in de prijzen) en kan hiermee punten verdienen voor het kampioenschap. Dit bewijst ook dat het weer niet echt selectief was en dat een goed kompasje deze dag de doorslag gaf.
Volgende week weer een stukje verder en hopelijk zijn de weersvooruitzichten dan beter zodat ook de voorzichtige liefhebbers hun duiven met een gerust hart kunnen inkorven.

Top 10 Algemeen: 1,3,4. John Romein, 2,5. Dick van Dijk (sr), 6. Stefan Jansen, 7. Jan en Arno Gr. Koerkamp, 8. Werner v.d. Steeg, 9. Jan Ketelaar, 10. Dennis Koers

Top 10 B-klasse: 1,2,10. Dick van Dijk (sr), 3. Stefan Jansen, 4,5,6,7,9. Werner v.d. Steeg, 8. Hans Boveree