Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 16-09-2015 (1)

Pittige vlucht vanuit Nanteuil
Freek Wagenaar pakt z'n jaarlijkse zege

TWELLO-Voor de op één na laatste vlucht voor de jonge duiven, gingen de junioren op donderdag  3 september in de boxen. Bij “Steeds Verder” in Twello werden nog slechts 105 jonge talenten ingezet voor een klus van ongeveer 418 km. Nu al is duidelijk, dat bij veel liefhebbers 2015 voor wat betreft de junioren een teleurstellend seizoen is.  De openingsvlucht werd vooraf afgelast vanwege extreme hitte en twee weken geleden kwamen de duiven retour naar de lokalen vanwege overvloedige regen.

Ook Nanteuil leek een fiasco te worden. Zaterdag 5 september was het weer op de vlieglijn met zware bewolking en een regenfront boven België “foute boel”. De duiven bleven staan tot zondag.
In de duivenwagens worden de duiven gevoerd en van water voorzien. Daar zat niet het probleem. De vooruitzichten voor de weersontwikkeling waren wel twijfelachtig. Gelukkig was het in Nanteuil le Haudouin, zoals de plaats officieel heet, zondagochtend stralend weer. Wel zouden de duiven af te rekenen krijgen met buien onderweg in België en Nederland. Voor postduiven is een goed begin echter het halve werk. Zgn. “rampvluchten” worden meestal  ingeleid door een erbarmelijk slecht vertrek vanaf de losplaats. Eenmaal vol zelfvertrouwen vertrokken in de goede richting, laten de duiven zich niet in de war brengen door wat regen onderweg.

Gelost werd er om 8.30 uur. Alle duiven van de Gelders Overijsselse Unie gingen gelijktijdig van start. Vanaf dat moment wordt er door de liefhebbers gerekend en gespeculeerd. Welke snelheid kunnen de eerste duiven behalen onder de gegeven omstandigheden?  Bij grote hitte en wind pal tegen haalt een duif ongeveer 1000 meter per minuut (60 km per uur). Bij open weer, gematigde temperaturen en  “wind op de staart” kan dat in extreme gevallen oplopen boven de 2000 meter per minuut (120 km en meer per uur).  De ervaring leert, dat het weer van afgelopen  zondag (noordwestenwind en buien onderweg) waarschijnlijk goed zou zijn voor een snelheid van 75 tot 80 km per uur.

Rond 13.30 uur waren alle constateersystemen aangesloten en werd er door menig liefhebber gepost en het luchtruim afgetuurd. Om 14.04.51 arriveerde er in Appen in een mooie glijvlucht de gehamerde ‘628.  Een jonge doffer, gekweekt door compagnon Albert Hendriksen, die kort voor de inkorving zijn mannelijkheid ontdekte, een territorium inpikte en verliefd werd op een struise jonge blom. De liefde maakt ongekende krachten los bij mens en dier! Onder het oog van eigenaar Freek Wagenaar en zijn duivenvrienden Rinie Vos en Jaap Hupkes wipte de gedreven jongeling pijlsnel via de constateerantenne onder de klep zijn hok in. Jan ketelaar in Terwolde pakt ruim tien minuten later het zilver, voor “kroonprins” Dennis Koers in Twello en Rein Evers in Wilp-Achterhoek.
Top 10 Nanteuil:  1,5,6 en 9 Freek Wagenaar  2 Jan Ketelaar  3,7,8 en 10 Dennis Koers  4 Rein Evers, die tevens het erepodium in de B-klasse bezet.

Als we buiten  “Steeds Verder” kijken valt het sterke spel van Martin & Joke Geven op. Afgelopen winter verhuisden ze van Bussloo naar Cortenoever. Hier traden ze toe tot “team Eijerkamp” en mede van hun vakmanschap profiteren Hans en Evert Jan Eijerkamp.  In het spel met de junioren bij Eijerkamp drukken de Gevens nu al hun stempel met superieure, onnavolgbare series. Voorstenaar Johan Gijsberts weet zich de laatste weken heel goed te handhaven tussen de specialisten van de kring Zutphen, waarin team Eijerkamp de eerste viool speelt. Voorst ligt zeker niet gunstig gesitueerd, maar dat weerhoudt Johan er niet van om vroege duiven en mooie series te klokken bij zijn vereniging p.v. “de Hoven” in Zutphen.