Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 26-08-2015

Wind maakt vluchten zwaar
Blankestijn en Romein wisselen stuivertje

TWELLO-p.v. “Steeds Verder” stond afgelopen zaterdag met oude en jonge duiven in Feluy (B). Voor Twello een afstand van 230 kilometer. In tegenstelling tot het vorige weekeinde, toen de duiven vanwege een potdicht wolkendek en overvloedige regen onverrichterzake huiswaarts keerden met de vrachtwagen, waren de weergoden duif en liefhebber nu goed gezind. Een overwegend blauwe lucht en zomerse temperaturen beloofden een mooie vlucht. Om 9.30 uur gingen de 129 jonge en 142 oude duiven van Steeds Verder-leden, te midden van de duiven van de regio’s Noordwest en Noordoost van de Gelders Overijsselse Unie, van start.
De kalme wind kwam uit het zuidoosten en dat bezorgde menige ervaren postduivenliefhebber een frons. Vooral jonge duiven hebben dikwijls problemen met oost in de wind. Ook de gezamenlijke lossing met duiven van de westkant van de Veluwe zou, gelet op de windrichting, een handicap kunnen worden voor de duiven van de IJsselvallei. Een (dubbele) regiozege, zoals Romein en Blankestijn twee weken geleden realiseerden, werd uitgesloten geacht. Deze gedachte bleek overeen te komen met de realiteit.
Toch wordt er ook op verenigingsniveau gestreden om elke seconde. Henk Blankestijn, woonachtig op  de Kar, had wederom de snelste duif! Nu was het een tweejarige duivin die de concurrenten te snel af was met een winnende tijd van 12.21.31 uur. John Romein, die bezig is aan een fantastisch seizoen, klokt om 12.27.28 uur de snelste jonge duif. Een zoon van zijn absolute topduif “Eline”, die genoemd werd naar de dochter van clubvoorzitter Jan Groot Koerkamp.
Konden op de beide vorige gezamenlijke vluchten tussen jong en oud de jonkies de senioren nog de baas met hun jeugdig enthousiasme, deze week geeft de ervaring van de geroutineerde oude duiven de doorslag. Zoals eerder vermeld brengt een zuidoostenwind met name jonge duiven in verwarring en dat wordt deze keer opnieuw bevestigd. Bij de oude duiven zijn de prijzen in Twello op 12.47.21 uur verdiend. De jonge duiven hebben tot 13.06.00 uur werk om de 33 prijzen te verdienen.
Teleurstellend is, dat er ’s avonds bij het “afslaan” in het clubgebouw nog enige tientallen junioren in de hokken ontbreken en daar liggen veel liefhebbers wel degelijk van wakker. Jonge duiven hebben een opleiding nodig en als daarbij prijzen gewonnen worden is dat mooi meegenomen. Veel duivenliefhebbers hebben aanvulling nodig in hun vliegploeg en dan is het achterblijven van beloftevolle junioren een aderlating en teleurstelling. De jeugd heeft immers de toekomst!

Top 10 jonge duiven:  1 en 3 John Romein   2,4,6, 9 en 10 Dennis Koers  5 Freek Wagenaar  7 en 8 Henk Blankestijn. Opvallend sterk komt wederom Dennis Koers voor de dag. Dertiger Koers is een aanstormend talent in het spel met de jonge duiven. Niet toevallig staat hij in de 23 verenigingen tellende regio Noord-Oost fier bovenaan in het onaangewezen-  en duifkampioenschap tot nu toe!

In de B-klasse doet Rein Evers uit Wilp-Achterhoek het goed met de plaatsen 1,3, 5.  De tussenliggende posities worden ingenomen door good old Went van de Steeg van de Worp.

Top 10 oude duiven:  1 en 4 Henk Blankestijn  2,5,7,9 en 10 John Romein  3 en 8 Albert Hendriksen  6 Bram Scherpenzeel     Twee keurige top 10 plaatsen voor Albert  Hendriksen uit Twello, die op deze vlucht aantoont dat hij niet alleen handig is met computers!

Top 10 B-klasse:  1,2,4 en 6 Albert Hendriksen   3 en 7 Henk Boegborn (2 mee!)  5, 8 en 10 Combinatie Nieuwenhuis  9  Rein Evers

Komende donderdag gaan de jonge duiven op weg naar Saint Quentin voor hun eerste zgn . NPO- annex teletekstvlucht. De oude duiven gaan vrijdagavond in de boxen voor een natourvlucht.