Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 05-08-2015

Comb. Nieuwenhuis en v.d. Steeg marathonwinnaars
Koers en Boegborn ijzersterke sprinters


TWELLO-Afgelopen zaterdag begon voor de Gelders Overijsselse Unie, waarvan p.v. “Steeds Verder” deel uit maakt, het spel met de jonge duiven. Eigenlijk een week eerder, maar door de voorspelde extreme weersomstandigheden van vorige week zaterdag werd het spel met de junioren op voorhand afgelast.  Ook stond er nog een fondvlucht vanuit Bergerac (920 km) op het programma en was er vorige week een uitgestelde vlucht vanuit Cahors (960 km). Drukte alom dus!

Hapert
Hapert was dus het eerste station. Voor Twello ongeveer 114 km. Voor de verandering konden er ook oude duiven ingezet worden. Hiervoor werd een apart concours ingericht.  Uiteindelijk gingen er vrijdagavond 229 jonge en 201 oude duiven in de boxen. Deze werden zaterdag om 9.30 uur gezamenlijk gelost, waarbij de gedachte was dat de meer ervaren oude duiven de richting zouden aangeven voor de junioren. Theorie en praktijk zijn echter twee verschillende grootheden. Bij de oude duiven waren de prijzen binnen 10 minuten verdiend. De jonge duiven hadden bijna een uur werk om de prijzen te verdelen. Op pure snelheid kloppen echter de jongen de ouden, want de snelste zeven duiven waren junioren! Een merkwaardig fenomeen.
Zoals gezegd openen de junioren de dans. Freek Wagenaar in Appen noteert  met een jonge zwarte duivin op 10.52.31 de snelste tijd. Niet de winnende tijd, want uitblinker van de dag Dennis Koers uit Twello klokt om 10.54.35 de eerste prijs winnaar. Dennis heeft zijn duiven in topvorm, want binnen vijf minuten heeft hij er elf in de klok!  John Romein, momenteel de sterkste speler bij “Steeds Verder”, kan met vier duiven in de top 10 ook terugkijken op een prima ouverture.
Bij de oude duiven wordt Henk Boegborn uit Teuge de winnaar met zijn eerstgetekende weduwnaar De winnende tijd is 10.55.09 uur. John Romein is met zes duiven in de top 10 nadrukkelijk vertegenwoordigd. Albert Hendriksen en Dennis Koers completeren bij de oude duiven de top 10. Daar waar de B-klassers bij de jonge duiven worden weggeblazen, spelen Boegborn en Hendriksen bij de oude duiven in het voorste gelid! Volgende week gaan jonge en oude duiven naar Tongeren in België.

Cahors
Voor Cahors werden slechts 28 streng uitgezochte duiven aan de start gebracht. Vanwege het slechte weer vorige week vrijdag werd de lossing uitgesteld tot zaterdag. Dat hield dus in dat de duiven in de loop van zondagmorgen zouden arriveren. Het was een taaie vlucht die door Gerrit en John Nieuwenhuis werd gewonnen. Het duurde daarna bijna een uur voordat de volgende duif zich meldde bij Cor Wenink. Daarna kwam “de loop” erin en volgen de duiven elkaar, voor deze omstandigheden, vlot op.

Bergerac
Naast de korte vluchten voor jong en oud waren er dinsdag al duiven op pad gestuurd naar het Franse Bergerac. Van oudsher was dit altijd de afsluitingsvlucht van het oude duivenseizoen. Misschien dat deze traditie in ere hersteld wordt. Ook deze editie van Bergerac kan de boeken in als zeer zwaar. Vrijdagmiddag werd om 12.30 uur gelost en de eerste duif meldde zich pas om 14.00 uur op zaterdag. Trotse baas van deze krachtpatser is Went v.d. Steeg. Ook nu weer lange wachttijden voordat de volgende duiven zich lieten zien. Wederom is het Cor Wenink die tweede wordt voordat v.d. Steeg zijn volgende duif klokt. Daarna volgt er een treintje van 5 duiven bij John en Gerrit Nieuwenhuis, iets unieks op deze afstanden. 

Top 10 Hapert  jong:  1,4,5,6 en 7 Dennis Koers  2 Freek Wagenaar  3,8,9 en 10 John Romein 
B-klasse: 1,2,3 Went v.d.Steeg  4 Cor Wenink  5,7,9 en 10 Rein Evers  6 Jan Aalpoel  8 Arie Woertman
Top 10 Hapert oud: 1. Henk Boegborn  2,3,6,7,8 en 10  John Romein  4 Albert Hendriksen 5 en 9 Dennis Koers   
B-klasse: 1,9 en 10  Henk Boegborn  2,3,4 en 5 Albert Hendriksen  6 en 8 Dick van Dijk jr.  7 Comb. Nieuwenhuis. 
Top 7 Cahors: 1. Comb. Nieuwenhuis, 2,4,6. Cor Wenink, 3. Jan Ketelaar, 5. Rob Wassink,  7. Comb. v. Brummen
Top 10 Bergerac: 1,3. Went v.d. Steeg, 2. Cor Wenink, 4,5,6,7,8. John en Gerrtit Nieuwenhuis, 9. Frits en Sven v. Brummen, 10. Annet Jutten