Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 08-07-2015

Duiven vliegen onder tropische omstandigheden
Cor Wenink maakt faam waar

TWELLO-Over het weer is de afgelopen periode genoeg gezegd en geschreven. Sommigen vinden de hitte geweldig, anderen hebben er een bloedhekel aan. Voor de duivenliefhebbers stonden er in eerste instantie drie vluchten gepland. Al in een vroegtijdig stadium werden er daarvan twee afgelast. Daarmee bleef alleen de marathonvlucht vanuit Bergerac (919 km) op het programma staan.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig wanneer de kortere vluchten niet doorgaan en de langste juist wel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat op de verre vluchten duiven worden ingekorfd die over heel veel ervaring beschikken. Deze weten precies hoe er in de manden gegeten en gedronken moet worden en waar onderweg water te vinden is. Ook zijn dit vaak rustige duiven die zich niet snel van de wijs laten brengen en dus, om het passend te zeggen, cool blijven onder deze omstandigheden.
Daar komt bij dat duiven heel goed tegen de hitte kunnen. Duiven hebben sowieso al een lichaamstemperatuur van 42 gr., iets hoger dan de mens dus. Bovendien koelen de duiven zichzelf tijdens het vliegen. Vergelijk dit met een ritje op een motor met 70 km/h. Hoe warm het buiten ook is, dat voelt altijd fris aan. Duiven vliegen bovendien veel hoger waardoor de afkoeling dus nog groter is.

In de club werden dinsdagavond slechts 20 duiven ingekorfd. Alleen duiven die super gezond en in forme zijn komen in aanmerking om deel te nemen. Vrijdagmorgen om 10.00 uur werden de duiven van heel Nederland allemaal tegelijk in vrijheid gesteld. Vooraf zijn er natuurlijk altijd favorieten aan te wijzen. Cor Wenink, penningmeester van Steeds Verder, is op alle marathonvluchten één van de favorieten. Zijn hele systeem is afgestemd op deelname aan deze vluchten. Cor had dit keer 3 duiven klaargestoomd voor Bergerac. Maar ook Frits en Sven van Brummen, de allrounders binnen de club, Went v.d. Steeg en John en Gerrit Nieuwenhuis, nog in opbouw met hun fondstam, hadden grootse plannen.
Gezien de omstandigheden was het onmogelijk dat er op vrijdagavond al een duif geklokt zou worden. Daarom werd er op zaterdagmorgen alweer vroeg post gevat om niet verrast te worden. Op de kortere afstanden vielen er duiven, dit was echter mondjesmaat. Het duurde tot 10 voor 1 in de middag voordat de eerste “Twellose” duif zich meldde. Voor niemand was het een verrassing dat dit bij Cor Wenink was. Niet veel later waren het Frits en Sven die hun eerstgetekende, 2 mee, meldden. Comb. Nieuwenhuis tikte 20 minuten later aan. Daarna viel er, op het heetste moment van de dag, een gaatje. Hierna meldden Annet Jutten, met haar geroutineerde 4 jarige doffer de ‘243, en Went van de Steeg hun eerste duif. Daarmee waren de prijzen verdiend. Om 20,00 uur, tijdens het maken van de uitslag, waren de meeste duiven weer op de thuisbasis weergekeerd. Deze uitgave van Bergerac kan de boeken in als een “echte”, met een goeie winnaar en beresterke duiven op de uitslag.

Top 5 Bergerac: 1. Cor Wenink, 2. Frits en Sven van Brummen, 3. John en Gerrit Nieuwenhuis, 4. Annet Jutten, 5. Went v.d. Steeg