Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 01-07-2015

Jan en Arno Gr. Koerkamp overtuigende winnaars

TWELLO-Afgelopen week was er even een relatief rustmomentje voor de Twellose duivenliefhebbers. Er stond slecht één vlucht gepland. Deze werd vervlogen vanuit een nieuwe Franse losplaats met een exotische naam: Chalons en Champagne. Mede door de oostelijke ligging, de wind kwam uit westelijke richtingen, werd het een zware vlucht. Alleen duiven die in top conditie zijn kunnen op zulke vluchten een rol van betekenis spelen. Sta je er als liefhebber nu niet tussen dan ontbreekt het aan kwaliteit of zijn de duiven niet in goede conditie. Een harde maar simpele conclusie!

Op donderdag werden er slechts 160 duiven ingekorfd. Een aantal liefhebbers spaarde de duiven voor aankomende week wanneer er weer drie vluchten vervlogen moeten worden. Anderen speelden met een streng geselecteerd groepje om te proberen een knaluitslag te maken.
Op zaterdagmorgen was het weer in Chalons in eerste instantie niet goed genoeg om te lossen. Daar waar heel Nederland al aan het vliegen was bleven de deuren van de containers van Gelderland en Oost-Nederland, die op dezelfde plek stond, nog steeds gesloten. Vaak is het zo dat hoe oostelijker er gelost gaat worden hoe langer het duurt voordat de omstandigheden goed zijn. Voor de mensen die het programma opstellen is het ook altijd weer een dilemma welke losplaatsen wel of niet op te nemen in het vliegprogramma. Daar komt bij dat er lang niet overal meer gelost mag en kan worden. Veel open plekken zijn ondertussen volgebouwd of op een andere wijze in gebruik.
Om 11.15 uur kon dan eindelijk het startsein worden gegeven. Door de late lossing kon wel mooi gekeken worden naar de snelheden die andere afdelingen haalden en daarmee werd geprobeerd de aankomsttijden te voorspellen. Dat dit ijdele hoop was, bleek toen er op de verwachtte tijden nog geen veer thuis was. Het zou een echte vlucht worden. Daar waar de Friezen b.v. bijna 90 km. per uur haalden, bleef de teller bij de winnaars van Steeds Verder steken op ruim 74 km/h. Een oplettende lezer zal opmerken dat hier van winnaars, meervoud, wordt gesproken. De winnaars van deze vlucht zijn clubvoorzitter Jan Groot Koerkamp die samen met zoon Arno een combinatie vormt. Hun eerstgetekende duif arriveert met een ruime voorsprong op de overige deelnemers op de hokken aan de Verdistraat.
Nadat Arno het ouderlijke nest heeft verlaten is het veelal Jan die voor de verzorging opdraait. Arno voorziet hem natuurlijk wel van raad, en samen bepalen ze de strategie, maar de spreekwoordelijke daad komt voor het grootste gedeelte voor Jan zijn rekening. Toch spreek Jan altijd over “de Combi” wanneer hij het over de samenwerking met Arno heeft, daarmee aangevend dat de adviserende rol van Arno zeker niet onderschat moet worden.
Nadat de eerste duif gearriveerd was duurde het even voordat het peloton Twello bereikte. John Romein eiste weer een hoofdrol voor zich op met 6 duiven in de top 10. Dennis Koers, Henk Blankestijn en B-klasser Hans Boveree kunnen zich nog enigszins staande houden tussen al dit geweld.

Top 10 Chalons: 1. Jan en Arno Gr. Koerkamp, 2,3,4,6,7,10. John Romein, 5. Dennis Koers, 8. Henk Blankestijn, 9. Hans Boveree

Top 10 B-klasse: 1,9. Hans Boveree, 2. Rein Evers, 3,5,6,10. Henk Boegborn, 4. Dick van Dijk (sr), 7. Berrie Nijkamp, 8. Arie Woertman