Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 17-06-2015

Hele erepodium voor John Romein
Cor Wenink wint St. Vincent

TWELLO-Wederom stonden er afgelopen weekend 2 vluchten gepland. De marathonduiven werden vrijdagmiddag om 14.00 uur in vrijheid gesteld om de klassieker vanuit St. Vincent (1100 km) te vliegen en de duiven voor de middenafstanden werden zaterdag om 11.00 uur gelost in Soissons (372 km). De weersomstandigheden waren op zaterdag, de dag van thuiskomst van beide vluchten, niet echt ideaal maar geholpen door een stevige wind in de rug en steeds meer opklaringen verliepen beide concoursen naar tevredenheid.

Dat de overnachtvluchten, de duiven worden op vrijdag gelost en bereiken op zaterdag de hokken, echt het werk voor specialisten zijn bewees het aantal ingekorfde duiven. De 6 deelnemende liefhebbers korfden samen slechts 10 duiven in. Alleen duiven die op en top in conditie zijn, die uit de goede lijnen gefokt zijn en die in het verleden al bewezen hebben deze afstanden aan te kunnen, komen in aanmerking voor deze vluchten. Wil een marathonliefhebber, wat eigenlijk geldt voor alle vluchten, een mooie uitslag maken dan moeten de beste duiven gespeeld worden en daar zijn er maar weinig van. Binnen de club is het Cor Wenink die over een hok met taaie fondduiven beschikt. Jaarlijks zit hij er mooi bij op de openingsklassieker, vorig jaar noteerde hij zelfs nog een teletekstvermelding. Alle ogen waren dan ook op Cor gericht. Maar ook de outsiders in de personen van Frits en Sven van Brummen en Went v.d. Steeg werden nauwlettend in de gaten gehouden. De Comb. van Brummen speelt gedurende het seizoen alle vluchten op alle disciplines. Zij zijn de enige binnen Steeds Verder die dit doen en dat houdt natuurlijk in dat de beschikbare duiven wekelijks verdeeld moeten worden over de diverse disciplines.
Zaterdagmorgen was het wachten op de eerste duif. Een front van sluierregen zat de duiven eerst nog dwars maar na verloop van tijd trok dit steeds verder noordwaarts en begon het hier op te klaren. De eerste regionale melding kwam uit Olst, Matthijs Zwijnenberg klokte daar rond half 11 de eerste duif. Toen dit bekend werd steeg uiteraard de spanning nog meer, ook in Twello kon er ieder moment een duif arriveren. Het duurde hier toch nog een tijdje maar uiteindelijk was het Cor Wenink die zijn faam waar maakte, gevolgd door de Comb. van Brummen. Ook de derde duif was van Wenink waarmee de prijzen verdiend waren en het concours gesloten kon worden. ’s Avonds bij het afslaan waren ook bij de andere deelnemers de meeste duiven weer op het appél, wat alle deelnemers een bevredigend gevoel gaf.

Naast St. Vincent stond dus ook nog “Soissons” op het programma. De duiven werden om 11.00 uur gelost met de verwachting, en de hoop, dat het hierboven genoemde front tijdig zou zijn weggetrokken. De lossingscommissie, waarin o.a. clubgenoot Bram Scherpenzeel zitting heeft, had het goed gezien. Toen hier de duiven moesten arriveren, zo rond half 3, was het prachtig weer met mooie wolkjes, precies wat de liefhebbers en de duiven nodig hebben. Gedragen door een sterke rugwind haalde de snelste duif een snelheid van ruim 1800 mtr/min, bijna 110 km/h. De eerste 3 duiven vielen bij John Romein en ook daarna bleef het op de hokken aan de Terwoldseweg duiven regen. Met 29 duiven in concours pakt John 20 prijzen, een formidabele uitslag derhalve. De kruimels in de top 10 zijn voor Henk Boegborn (2x), de B-klasser die steeds beter begint te presteren, Henk Blankestijn, Bram Scherpenzeel en andermaal de Comb. Nieuwenhuis. Zij draaien hetzelfde duivinnetje dat vorige week de vlucht won weer in de kop van de uitslag. De duiven volgden elkaar snel op en binnen 20 minuten waren de prijzen verdiend.

Top 3 St. Vincent: 1,3. Cor Wenink, 2. Frits en Sven van Brummen

Top 10 Soissons: 1,2,3,9,10. John Romein, 4,8. Henk Boegborn, 5. Henk Blankestijn, 6. Bram Scherpenzeel, 7. Gerrit en John Nieuwenhuis

Top 10 B-klasse: 1,3,7,10. Henk Boegborn, 2. Comb. Nieuwenhuis, 4. Rein Evers, 5,8. Annet Jutten, 6,9. Hans Boveree