Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 27-05-2015

Dennis Koers pakt draad weer op
Top weekend John Romein

TWELLO-Voor het Pinksterweekend stonden er voor de Twellose duivensporters twee vluchten op het programma. Allereerst een snelheidsvlucht vanuit het Belgische Feluy (230 km) met daarnaast de eerste dagfondvlucht vanuit het onder Parijs gelegen Gien (562 km).

Wat betreft het verloop van de vluchten begint het een eentonig verhaal te worden. Evenals vorige week waren de weersomstandigheden van dien aard dat er op zaterdag niet gelost kon worden. Beide vluchten werden dus ook ditmaal doorgeschoven naar zondag. Dit bleek een zeer verstandige keuze, het weer was vele malen beter en de duiven konden mooi bijtijds huiswaarts keren.

De in totaal 349 snelheidsduiven, samengebracht door 20 liefhebbers, werden om 8.15 uur gelost in Feluy. Het weer was prachtig, mooie blauwe luchten en bijna geen wind, duivensport zoals het elke week gewenst wordt. De eerste duiven werden onder deze omstandigheden vanaf 11 uur verwacht maar niemand wil zich laten verrassen door een keivroege duif en iedereen is dus al ruim op tijd op zijn post. Binnen de club is er tussen de liefhebber op de kortste afstand, Henk Blankestijn op de Kar, en die op de langste, Hans Boveree in Terwolde, soms wel een verschil van 10 km. Dit houdt in dat Henk vaak als eerste een duifje draait en daarmee gaan dan bij de overige deelnemers de alarmbellen rinkelen. Ze willen de duiven wel uit de lucht kijken om te proberen de snelheid van Henk te evenaren of te verbeteren. Ook zondag was het Henk die de vroegste duif klokte. Voor Henk breken dan ook spannende momenten aan want hij zit dan te wachten op de tijden van de verderop wonende concurrenten. Dennis Koers, Bram Scherpenzeel en John Romein (2x) hielden Henk deze zondag van de overwinning af. Dennis lijkt na, voor zijn doen, wat mindere vluchten de stijgende lijn weer te hebben gevonden. Met de eerste prijs en 60% procent prijs zal ook hij tevreden zijn. Bram richt zich helemaal op de dagfond maar laat zien dat zijn duiven ook het kortere werk goed aan kunnen. John Romein steelt wederom de show met 5 duiven in de top 10. Was het vorige week een ietsje minder, deze week werden de puntjes weer op de i gezet en draait hij een mooie serie kopduiven. Verder zien we ook weer Jan Ketelaar in het snuitje van de uitslag. Hij draait een Belgisch duifje van Dirk de Maeyer uit Leest-Mechelen. Hierover in een volgende bijdrage wellicht meer. Albert Hendriksen (B-klasse) completeert evenals vorige week het elite 10-tal. Uitblinker in de B-klasse was zonder twijfel Henk Boegborn uit Teuge. Met 6 duiven in de top 10 schept hij hoge verwachtingen voor de komende weken.

Dan wordt het wachten op de duiven vanuit Gien. Gezien de hoge snelheden van ’s morgen zou het een mooi concours worden. Dat werd het ook maar de extra kilometers deden de snelheden toch nog flink dalen. Binnen de club is er één specialist die de dagfond als het ultieme doel en spelsoort ziet, nl. Bram Scherpenzeel. Zijn hele manier van duivenhouden en verzorgen staat in het teken van de 5 of 6 vluchten van 500 tot 700 km die er jaarlijks georganiseerd worden. Andere leden doen deze discipline erbij, naast andere. Soms geeft dit problemen omdat b.v. de duiven voor de verdere vluchten op andere dagen worden ingekorfd. Dit geeft onrust op de hokken, en deze moeten ook meer brandstof (lees: meer en ander voer) in het tankje meenemen om deze afstanden succesvol te kunnen afhaspelen. Allemaal zaken waarmee terdege rekening moet worden gehouden wil men succesvol op de dagfond presteren. Het was dan ook niet echt een verrassing dat Bram als eerste een duifje meldde op de website van Steeds Verder. Ook nu volgen de duiven elkaar snel op, er ontstaat een mooi beeld waar de eerste duiven landen. Nadat de stofwolken zijn opgetrokken en de duiven op snelheid geklasseerd worden blijkt dat John Romein, na de prachtige uitslag ’s morgens, met de zege aan de haal gaat. Bram (3 x top tien) wordt nipt door John voorbij gestoken. Alsof het voor John niet op kon deze dag, pakt hij ook nog het brons. Verder zien we fraaie klasseringen van Annet Jutten (2 x), wederom Dennis Koers, Frits en Sven van Brummen en Henk Blankestijn.

Top 10 Feluy: 1. Dennis Koers, 2. Bram Scherpenzeel, 3,4,8,9,10. John Romein, 5. Henk Blankestijn, 6. Jan Ketelaar, 7. Albert Hendriksen

Top 10 B-klasse Feluy: 1. Albert Hendriksen, 2,3,5,6,9,10. Henk Boegborn, 4. Cor Wenink, 7. Rein Evers, 8. Annet Jutten

Top 10 Gien: 1,3. John Romein, 2,4,8. Bram Scherpenzeel, 5,9. Annet Jutten, 6. Dennis Koers, 7. Frits en Sven van Brummen, 10. Henk Blankestijn