Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 20-05-2015

Wedvlucht uitgesteld naar zondag
Rein Evers boekt eerste zege

TWELLO-Afgelopen zondag werd de tweede midfondvlucht van dit seizoen vervlogen. Zaterdag waren de weersomstandigheden te slecht om te lossen, bovendien waren de vooruitzichten voor zondag een stuk beter zodat de beslissing om uit te stellen snel gemaakt was. Dit hield in dat de duiven al vanaf donderdag in de korven zaten. De begeleiders hebben het er dan maar druk mee. Telkens moet er voor gezorgd worden dat de duiven de beschikking over drinkwater hebben en ook moeten alle manden afzonderlijk van voer worden voorzien.

Zondagmorgen kon er al mooi bijtijds gelost worden. Om 07.45 uur klonk het startsein in het Franse Soissons (372 km).Over de afstand was in eerste instantie nog enige onduidelijkheid omdat er op verschillende plekken in en rondom Soissons gelost kan worden. Uiteindelijk kwamen de juiste coördinaten boven water en kon de uitslag berekend worden. Met een lekker windje in de rug werd er rekening gehouden met hoge snelheden. Her en der in het land waren er kortere vluchtje en de duiven daar haalden soms 100 km/h. In onze regio duurde het allemaal wat langer, ook ten opzichte van de wat zuidelijker gelegen regio’s. Wat daarvan de oorzaak is zal de komende week nog wel voor wat discussie zorgen. Hoe kan het dat duiven die gezamenlijk gelost worden in Soissons op de ene plaats 100 mtr/min harder vliegen dan iets verderop? Duivensport blijft een mysterie.

De winnaars zitten deze dag op de kortste afstanden. Dit seizoen heeft al voor een mooi aantal verassingen gezorgd, zondag werd er weer een mooie aan toegevoegd. Rein Evers, beginner en B-klasser, wonende in Wilp-Achterhoek, pakte afgetekend de zege, gevolgd door Henk Blankestijn op de Kar. Rein speelt dit jaar voor het eerst onder eigen naam met duiven. Zijn zoon Martijn zette de eerste stappen nadat voorzitter Jan Gr. Koerkamp zijn jaarlijks “duiven-lessen” aan de leerlingen van het AOC had gegeven. Martijn raakte zo geïnteresseerd dat hij, uiteraard in overleg met het gezin, met de duivensport begon. Na verloop van tijd ebde bij hem de interesse weg en gaandeweg nam vader Rein het stokje over. Vanaf dit seizoen is Martijn officieel duivenliefhebber af en staan duiven en hok op naam van Rein. Enkele weken terug pakte hij al een mooie vierde plek maar zondag sloeg hij keihard toe. Met slechts vijf duifjes mee pakte hij overtuigend de zege. We zien een bepaalde parallel in de prestaties van Rein en Henk Blankestijn: beide begonnen wat minder aan het seizoen maar na een aantal weken valt er een duidelijk stijgende lijn waar te nemen. In de top 10 zien we naast Rein en Henk (2 duiven), ook Jan Groot Koerkamp, Jan Ketelaar (2x), Frits en Sven van Brummen (2x), Dennis Koers en Albert Hendriksen (B) staan. De B-klassers laten dit seizoen regelmatig hun hielen zien aan de A-klassers. Na Stefan Jansen, hij speelde niet mee vanwege vakantie en een op stapel staande verhuizing, is Rein al de tweede B-klasser die dit seizoen iedereen zijn hielen laat zien, dat houdt iedereen scherp!

Top 10 algemeen: 1. Rein Evers, 2,8. Henk Blankestijn, 3. Jan en Arno Gr. Koerkamp, 4,5. Jan Ketelaar, 6,9. Frits en Sven van Brummen, 7. Albert Hendriksen, 10. Dennis Koers

Top 10 B-klasse: 1,7. Rein Evers, 2,9. Albert Hendriksen, 3. Berry Nijkamp, 4,6. Hans Boveree, 5. Dick van Dijk (sr), 8. Henk Boegborn, 10 Annet Jutten