Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 10-09-2014

Martin Geven flikt het weer

TWELLO-Zondag 31 augustus was Steeds Verder met nog slechts 82 jonge duiven vertegenwoordigd in Meaux. Een stad van 50.000 inwoners gesitueerd aan de Marne, even ten noorden van Parijs. De vlucht was gepland op zaterdag, maar toen waren de omstandigheden onverantwoord om te lossen. Zondagochtend om 08.00 uur kon de Gelders Overijsselse Unie, na drie nachten mand, eindelijk massaal lossen. De vliegcondities in Frankrijk waren prima, maar de kansen op (onweers)buien onderweg waren duidelijk aanwezig.

Vooraf werd er gespeculeerd. Zou Martin Geven, die zijn jonge duiven in topvorm heeft getuige de eerste plaats een week eerder tegen 6584 junioren vanaf Saint Quentin, opnieuw kunnen stunten?  En coming-man Dennis Koers, die zo'n prachtige serie vroege duiven draaide op diezelfde vlucht, zou hij dit kunststukje kunnen herhalen. Ook van Freek Wagenaar, met twee kringoverwinningen in augustus, werd iets verwacht.

Vooraf spraken we Martin Geven, die nog napret had van zijn zege van St.Quentin. Hoe kwam zijn overwinning tot stand en welke duif maakte het verschil?  Martin vertelde, dat de winnares verliefd was op een hokgenote. Ze had zelfs een nestje gehad. Veel bracht die liefde niet, waarop hij het nestje verbrak en de "vriendin" van de schalieblauwe 565 koppelde aan een doffer. De schalieduivin was vreselijk jaloers en dit zette haar aan tot een ultieme krachtsexplosie vanaf St. Quentin die goed was voor de zege tegen duizenden duiven. Bij de inkorving voor Meaux hoopte Martin op een herhaling. Vooraf was onduidelijk welke snelheid de duiven zouden weten te behalen. Buienradar gaf aan, dat er plaatselijk flinke (onweers)buien mogelijk waren, met name in Nederland. Om 13 uur was er in onze omgeving nog niets bekend, terwijl de eerste duiven wel elk moment verwacht werden. De spanning loopt dan met de minuut verder op ....

Om 13.17.41 uur werd de spanning doorbroken. Opnieuw een vroege aankomst bij Martin & Joke Geven in Bussloo.  Net als van St. Quentin, de onderste van de lijst!  Ditmaal een blauwwitpen doffer, die op de voorgaande prijsvluchten geen potten gebroken had. Supporter Gerrit van Looyengoed had het goed gezien. De blauwwitpen is een eigenaardige doffer, maar .... "eens zal hij je verrassen", aldus Gerrit. Al kort na aankomst zat de blauwwitpen uitgebreid te kroelen met een lieftallig duivinnetje. De net ontluikende liefde had hem tot grote daden gedreven! Behalve de eerste prijs in Twello, was er wederom een teletekstnotering in de GOU. Deze keer brons.

Dat de blauwwitpen 544 zich tot het uiterste had gegeven blijkt uit zijn voorsprong binnen de club. Die bedroeg maar liefst 19 minuten! De onregelmatige aankomsten werden in de hand gewerkt door meerdere pittige buien en onweersactiviteit. Soms moet je als duivenspeler een beetje geluk hebben. De beste liefhebber dwingt het geluk echter af. Martin Geven speelt het hele seizoen al in kampioenstijl. Ook met de oude duiven behoort hij wekelijks tot de favorieten. Met bekende duivenspelers als o.a. Gerard & Remco Schuiling uit Wijhe, Henk Scheffel uit Elburg, Frans Looyschelder uit Arnhem, Nico Jan Koenders uit Westervoort en Hans & Evert Jan Eijerkamp uit Cortenoever is Martin een serieuze kanshebber voor het Generaal Kampioenschap Snelheid in de GOU.  Zo'n titel is alleen weggelegd voor liefhebbers die van het begin tot het einde wekelijks in het snuitje van de uitslag staan.

Wedvlucht Meaux (430 km):    1, 3, 8 en 10  Martin Geven   2  Dennis Koers   4, 6 en 9  Jan Ketelaar   5 en 7  Freek Wagenaar
B-klasse:   1, 2 en 3 Werner v.d. Steeg  4 Martijn Evers Concoursduur: 52 minuten.

Door de buien onderweg lieten diverse bewezen junioren het afweten. Ook de schalieduivin van Geven arriveerde in de club net buiten de prijzen. Volgende week volgt de slotvlucht voor de jonge duiven. Vroeger was dat traditioneel Nationaal Orleans.  Aangezien er door de duivensportorganisatie is afgesproken dat de maximale afstand voor jonge duiven 500 kilometers is, vliegen alleen Limburg, Brabant en Zeeland nog Orleans. In onze contreien is de slotvlucht Troyes.