Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 13-08-2014

Freek Wagenaar uitblinker vanaf Ronquieres

TWELLO-Afgelopen zaterdag 9 augustus was p.v. "Steeds Verder" met 293 jonge duiven vertegenwoordigd in Ronquieres (B). Voor Twello een afstand van 225 kilometer.

Ronquieres is bekend om zijn "hellend vlak".  Een gigantische scheepslift op rails in het kanaal Charleroi-Brussel waaraan in de jaren zestig gebouwd is om onder meer de steenkool uit de mijnen soepeler te verschepen. De lift op rails kostte destijds 3,1 miljard Bfrcs. en wordt gerekend tot de kostbare, grote nutteloze werken. Hoewel "het hellend vlak van Ronquieres" 16 sluizen verving en een verval van liefst 68 meter overbrugt, hadden de duiven er geen boodschap aan.  In de ochtenduren was het weer zaterdagochtend aanvankelijk ongeschikt om duiven te lossen, maar toen er brede opklaringen vanuit het zuiden zich aandienden, konden de junioren van de regio Noord van de Gelders Overijsselse Unie om 10.15 uur massaal het luchtruim kiezen. Met een briesje uit zuidwestelijke richting werd de thuisreis bespoedigd. De verwachting was alom, dat er hoge snelheden (100 tot 110 km per uur) mogelijk waren. In Appen/Gietelo was Freek Wagenaar op tijd op zijn post. Bezoeker Aart Bronkhorst en trouwe duivenvriend Rinie Vos spiedden rond 12.15 uur de lucht af en zagen als eersten in Appen de winnende duif uit het zuiden aanstormen. De jonge blauwwitpendoffer, gekweekt door clubgenoot Bram Scherpenzeel, liep om 12.18.51 over de inloopantenne. In Bussloo klokte Martin Geven om 12.20.46 uur en Jan de Ruiter liet in Teuge 12.23.10 noteren. In Twello tenslotte zette een duif van Hillie en John Romein een tijd neer van 12.23.38 uur. Vroeger werd er dan op de achterkant van een sigarendoos druk gerekend en gespeculeerd. Dat had natuurlijk ook zijn charme. Zo kon het gebeuren dat de vermeende winnaar een rondje liet indoen en na het nodige rekenwerk de echte winnaar datzelfde deed. Tegenwoordig zorgt de computer meteen voor duidelijkheid. Liefhebbers melden hun eerste duif keurig op de website van "Steeds Verder" en meteen wordt elke duif geklasseerd.
Voor "webmaster" Albert Hendriksen is het werken met de computer volledig verweven met de duivenhobby en deze week kon Albert ook een duif van zichzelf keurig op tijd melden in het door hem zelf opgezette systeem. Dennis Koers en de uitblinkers van beide openingsvluchten, te weten Frits en Sven van Brummen en Jan Ketelaar, completeren de top 10.
Toen om 18.30 uur de liefhebbers hun module inleverden in het clubgebouw aan de Stinzenlaan, waren er nog de nodige junioren onderweg. Door de stevige zuidwestenwind in combinatie met een wat grotere lossing in een breed front, knallen diverse enthousiaste en onervaren junioren het noorden in. Een duif is van nature een kladvlieger en niet zelden missen ze het zelfvertrouwen om de groep tijdig te verlaten en een eigen koers te vliegen. In het uiterste geval is de Waddenzee het signaal om tot inkeer te komen. Vorige week bij zuidoostenwind kwamen er zelfs duiven boven de Noordzee terecht. Booreilanden en zeeschepen zijn dan de relatief veilige havens die een wisse verdrinkingsdood in zee voorkomen. Zulke duiven zullen 's avonds op het appel ontbreken.
Duiven die boven land blijven en op een brug of woning in Drente, Groningen of Friesland overnachten, hebben na een nachtje kamperen vaak nog weer de energie om op zondag alsnog de veilige thuishaven te bereiken. Het is een misverstand om te denken, dat een goede duif altijd vroege prijzen wint. Elke week zijn de omstandigheden anders en een jonge duif leert, net als een mens, van zijn of haar fouten.
Komende donderdag wordt er in Twello ingekorfd voor de vierde jonge duivenvlucht. Chimay, op de grens van België en Frankrijk, is dan de bestemming. Daarna gaan de duiven Frankrijk in en staan Saint Quentin, Meaux en slotvlucht Mantes la Jolie op het programma. Intussen beginnen de jonge duiven te ruien. Door tot de langste dag te verduisteren en momenteel te verlichten, proberen de liefhebbers hun duiven zo goed mogelijk in de veren te houden. Wie niet bij de les is, begeeft zich op een hellend vlak! Vanaf Ronquieres hadden de duiven 40 minuten nodig om de prijzen te verdelen. Ondanks de wind op de staart was Ronquieres dus geen "makkie".

De top 10:    1 en 5 Freek Wagenaar  2 Martin Geven  3 Hillie en John
Romein  4 Jan de Ruiter  6 en 7 Dennis Koers  8 Albert Hendriksen  9 Frits en Sven van Brummen  10 Jan Ketelaar

B-klasse:  1 en 9  Albert Hendriksen  2 en 4  Martijn Evers  3, 6, 7, 8 en 10  Werner van de Steeg  5 Hans Boveree