Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voor/Door u gelezen: Taartvluchten

Voor/Door u gelezen..................

 
 
Op de website van Hans en Evert Jan Eijerkamp lazen we het onderstaande stukje over de Taartvluchten. Let vooral op de laatste 2 alinea's!!!!  Leuk toch????? 
 

De taart(vluchten)

 
6-9-2012
Voor je het weet is het seizoen ten einde zo ook dit jaar. Tegenwoordig eindigt het programma een paar weken eerder dan "vroeger" want toen werden de natoer vluchten gespeeld tot eind september. Vaak was er dan ook nog een overnachtvlucht einde september.
Eigenlijk is het best jammer dat de vluchten zo snel stoppen want elk jaar weer blijkt dat augustus en september prima maanden zijn om jongen in te spelen zonder deze te verspelen.
Om het jonge duiven programma te kunnen spelen moeten jongen worden afgericht in een periode van het jaar als de omstandigheden voor jongen moeilijk zijn.
Die moeilijke omstandigheden kunnen zowel veroorzaakt worden door het weer maar ook door allerlei kinderziektes waar jongen mee te maken krijgen. Sommige van die kinderziektes moeten ze gewoon doorheen maar als dat samenvalt met africhtingen kan dat tot desastreuze gevolgen leiden.
Door jongen wat meer tijd te geven deze periode door te komen zonder allerlei extra stress factoren zoals wennen aan de mand, africhtingen en lossingen met grote aantallen duiven wordt de kans op verspelen kleiner.
Er zullen altijd jongen verloren gaan dat zullen we helaas als feit moeten accepteren.
Vanavond gaan we inkorven voor de laatste vlucht op ons programma een vlucht uit Peronne en volgende week is er nog een vlucht alleen voor de jongen en daarna zit het officiële gedeelte er op.
Daarna gaan we op pad met onze fondjongen die nog helemaal moeten beginnen en meegaan op de "taartvluchten". Dit fenomeen taartvluchten wint steeds meer aan populariteit en de reden laat zich raden.
Liefhebbers, vooral fondliefhebbers, zien dit als ideale mogelijkheid de jongen op te leren in een periode van het jaar waarin minder jongen worden verspeeld dan tijdens de zomer. Ook is het aantal duiven in de lucht klein waardoor het risico van kruisende concoursen er nauwelijks is.
De toegenomen belangstelling geeft ook aan dat deze vorm van opleren succesvol is want anders zouden de grote fondmannen dit niet gaan doen maar ook zij komen met hun manden met jongen.
Zelfs voor twee nachten mand wordt al gelegenheid geboden door de mogelijk te bieden op twee avonden in te korven. De duiven blijven dan wel gewoon staan en worden dan in de manden voorzien van water en voer.
Prachtige initiatieven met dank aan de werkers die toch al een heel seizoen bezig zijn geweest.
 
Allen nog veel succes in dit staartje van het programma