Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

In Memoriam Jan Groot Koerkamp

23 juni 1954 - 13 januari 2018

Geboren als jongste van 11 kinderen op de boerderij te Teuge, koos Jan een bedrijfseconomische studierichting om later in Eerbeek in de papierindustrie aan de slag te gaan. Als financieel manager bij hetzelfde bedrijf, intussen in Zutphen gevestigd, ging Jan in september 2017 met vervroegd pensioen na 40 dienstjaren. Door zijn tweede zoon Arno, die zich op 14-jarige leeftijd aanmeldde als jeugdlid bij “Steeds Verder” te Twello, kwam Jan in contact met de duivensport. Daarvoor had ander pluimvee altijd al zijn bijzondere aandacht. Van lieverlee raakte Jan nauwer bij de sport van zoonlief betrokken en werd een combinatie gevormd. Toen Arno door studie en drukke beslommeringen minder aandacht aan de postduiven ging schenken, nam vader Jan het stokje helemaal over. Inmiddels was hij gekozen als voorzitter. Hij nam zijn taken als voorzitter zeer serieus. Als een herder waakte Jan over zijn helaas geslonken kudde. De voorlichting aan jongeren nam hij serieus ter hand, middels lessen aan scholieren. Hier bleek dat er behalve een boekhouder een echte onderwijzer en dierenliefhebber in hem schuilde. Verlofdagen nam hij er jaarlijks met alle liefde voor op.

Duivensport was voor Jan een pure hobby, die hij graag deelde met anderen en zeker met zijn gezin. Bij activiteiten binnen de vereniging waren echtgenote Hermien en natuurlijk Arno met Marloes en dochter Eline met Remco steevast van de partij. Jan was een familieman en verenigingsman pur sang! Via zijn werk kon hij gemakkelijk aan massief karton komen. Grote vellen van restpartijen vonden via hem hun weg naar de school van dochter Eline en naar tal van andere scholen. Ideaal en onbetaalbaar voor educatieve doeleinden. Het tekende de mens Jan Groot Koerkamp. Oog voor de zwakkere, strijden tegen onrecht en onbaatzuchtig. Krap een jaar geleden werd er een zeldzame vorm van darmkanker bij Jan geconstateerd. Zonder ooit te klagen en optimistisch werkte hij, liefdevol gesteund door zijn naasten, aan genezing. In het voorjaar van 2017 moesten op streng doktersadvies alle duiven weg. De piepjonge duifjes werden verloot binnen de vereniging. Een lijdensweg langs verschillende ziekenhuizen volgde. Jan bleef tot het laatst positief en zijn slotwoorden waren steevast “’t Kump goed”. Op weg naar stamceltherapie met bijbehorende zware chemo traden er complicaties op. Op zaterdag 13 januari kwam er, na een moedige maar ongelijke strijd, een veel te vroeg einde aan het leven van een goed en node gemist mens. Als echte duivenvrienden wensen we Jan een behouden laatste vlucht en zijn familie sterkte en troost.

Jan heeft een aantal jaren “les” gegeven over de duivensport aan leerlingen van het AOC. De brugklassers kregen dan een les van hem over de basisdingen van de duivensport. Hij had hiervoor speciaal lesmateriaal gemaakt en heeft dit jarenlang gedaan. Op de foto zie je Jan die uitleg geeft over de sport. Het clubhuis van Steeds Verder was zijn 2e huis.