Klik op de banner om naar de website van de sponsoren te gaan


 

Contactgegevens

p.v. Steeds Verder
Stinzenlaan 85
7392 AD Twello

contact@steedsverder.nl

Opgave nieuwsbrief

Geef u hier
op voor de
Nieuwsbrief

Organisatie

Vlucht-informatie

Zoeken

Voorster Nieuws 01-05-2024

Mooie verdeling kopprijzen
Jan Ketelaar weer snelste


TWELLO-Hoe verder de week vorderde richting Koningsdag, hoe slechter de weersvooruitzichten werden. Maar uiteindelijk lijkt het echter altijd nog weer mee te vallen. Op het programma stond de tweede snelheidsvlucht vanuit het Belgische Bierges, hemelsbreed ongeveer 197 km vanaf Twello gelegen. Er werden 230 duiven ingezet door 13 verschillende liefhebbers.

Vreemde eenden
Naast de eigen leden zien we tijdens het inkorven en uitlezen van de klokken ook telkens een aantal liefhebbers dat is aangesloten bij de Deventer vereniging Steeds Sneller. Door omstandigheden kunnen zij voorlopig even niet in eigen club inkorven en hebben er voor gekozen om wekelijks het tripje naar Twello te maken. Nieuwe mensen zorgen voor nieuwe dynamiek en na een paar weken lijkt het al bijna of het zo hoort. Mooi dat het zo kan.

Het weer
In de duivensport, eigenlijk bij alle buitensporten, speelt het weer altijd een rol. In de duivensport is men afhankelijk van de windrichting en de windkracht. Zitten er buien op de vlieglijn en heeft iedereen er evenveel last of gemak van. De vraag stellen is gelijk de vraag beantwoorden. Moeilijk is de vraag natuurlijk niet: waait de wind uit het westen, dan drijven de duiven naar het oosten af en andersom. Komt de wind uit het noorden dan moeten ze er tegenin, met zuiden wind hebben ze een duwtje in de rug. Alle windrichtingen hebben een specifieke invloed met de ene keer nadeel voor de één en de volgende keer voor de ander.

Lossing
In eerste instantie was het weer in België niet echt goed genoeg voor een vroege lossing. Naarmate de ochtend vorderde waren er steeds meer afdelingen die hun duiven de vrijheid gaven en voor de Afdeling GOU (Gelders Overijsselse Unie) waar Twello onder valt, klonk om10.50 uur het startschot. Een kleine 25.000 duiven kregen gelijktijdig de vrijheid. Het wachten en rekenen kon beginnen. Aan de hand van de gegevens van andere vluchten, die eerder of dichterbij zijn gelost, wordt door iedereen geschat wanneer de duiven kunnen arriveren. De snelheden vielen aan de oostkant van de afdeling wat lager uit dan aan de westkant wat door een vleugje “oost” in de wind valt te verklaren.

Aankomsten
Ook deze week arriveerde de snelste duif bij Jan Ketelaar in Terwolde. Het is ook de enige duif die ruim 90 km/h maakt. In de top 10 zien we, gelukkig, wat meer diversiteit dan vorige week. Naast Ketelaar, 3 x top 10 deze week, zien we achtereenvolgens de namen van Albert Hendriksen (2x), Jan de Ruiter, Rein Evers, Gerard Bolink (2x) en Hans Boveree.
Opvallend is de keurige uitslag van Werner vd Steeg. Deze marathonliefhebber heeft 13 van zijn 18 ingezette vogels in de punten en scoort hiermee het hoogste prijspercentage van dit weekend.
In de verenigingsuitslag hebben alle 13 deelnemers 1 of meer duifjes op papier staan. Dit houdt in dat ze allemaal duiven thuis hadden voordat 1/3 deel van de duiven geklokt werd. Van alle ingezette duiven kan 33% “in de prijzen” vliegen wat inhoudt dat die in de uitslag worden opgenomen en punten verzamelen voor de kampioenschappen. Met 230 duiven in concours afgelopen zaterdag, verdienden er dus 77 duiven punten voor hun baasje.
Ook werd er een totaaluitslag gemaakt waarin ook de Deventer liefhebbers zijn opgenomen. Daar zien we dat Marco Toering geweldig uithaalt door 3 duiven, 8 mee, voor Jan Ketelaar te klokken met zijn favoriete “524” als eerste. Voor de kampioenschappen tellen leden van een andere club uiteraard niet mee, zij hebben hun eigen kampioenschap.

Top 10 Twello: 1,3,9. Jan Ketelaar, 2,4. Albert Hendriksen, 5. Jan de Ruiter, 6. Rein Evers, 7,8. Gerard Bolink, 10. Hans Boveree